Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.

Kursaal Oostende: waar in normale tijden de allergrootste artiesten over de rode loper paraderen en de sterren van het dak spelen, krijgen nu elke dag honderden mensen hun coronaprik. ‘Vaccinatiecentrum - Hier herwinnen we onze vrijheid’, prijkt er op grote borden aan de voorgevel van het imposante modernistische gebouw, dat sinds 1998 een beschermd monument is.


In de inkomhal maken we kennis met Jelle Lipkens, HR-manager van de eerstelijnszone Oostende-Bredene. Het is zijn verantwoordelijkheid dat er in de vaccinatiecentra in de regio altijd genoeg medewerkers aanwezig zijn om het werk in goede banen te leiden. “We hebben hier diverse profielen nodig”, verduidelijkt hij. “Maar de moeilijke puzzelstukjes om te leggen, zijn de medische taken. Daar kan je alleen mensen met een medische achtergrond voor inzetten, want er mag natuurlijk absoluut niets misgaan. Mee dankzij de goede samenwerking met Nestor moet ik daar gelukkig geen schrik voor hebben. Ik weet dat Nestor uitsluitend mensen naar mij doorstuurt die een grondige selectie hebben doorlopen en aan alle voorwaarden voldoen. En daarnaast heeft werken met gepensioneerden nog een tweede grote voordeel: ze zijn heel flexibel inzetbaar en erg vaak beschikbaar.”


Vaccinator / intakeverpleegkundige


We wandelen verder naar de intake-zone. Daar heeft Ronny Ryckewaert (63) net nog een patiënt verdergeholpen. Hij was 40 jaar lang verpleegkundige op campus Henri Serruys van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jan Brugge-Oostende. Hij werkte onder meer op de afdelingen Cardiologie en Pneumologie. Hij heeft dus ruime ervaring met longziekten. Twee jaar geleden ging Ronny met brugpensioen. Maar toen de vaccinatiecampagne werd opgestart en er een hoge nood bleek aan medisch geschoold personeel, vond hij dat hij niet aan de zijlijn mocht blijven staan.


“Ik heb op mijn voormalige werkplek meegeholpen aan de vaccinatie van het medisch personeel”, vertelt hij. “Toen daarna de vaccinatiecentra werden opgebouwd, heb ik op het internet opgezocht via welk interimkantoor ik mijn diensten kon aanbieden. Zo ben ik bij Nestor beland. En nu werk ik dus hier! Hoe een dag in het vaccinatiecentrum verloopt? Ik meld me aan en check waar ik word verwacht: ik ben afwisselend vaccinator en intakeverpleegkundige. Dat laatste houdt in dat ik bij de patiënten een medische analyse uitvoer: hebben ze corona gehad of zaten ze in quarantaine, waren ze ooit al zwaar ziek, hebben ze last van astma, nemen ze bloedverdunners of andere belangrijke medicatie, hebben ze bepaalde allergieën of cardiale problemen ... Kortom, ik doe een vrij grondige medische check-up. Kwestie van mogelijke complicaties zoveel mogelijk uit te sluiten.”

Ronny Ryckewaert
- Vaccinatiemedewerker
Vervolgens verwijs ik de mensen door naar het loket waar ze hun vaccin zullen ontvangen. Dat wordt meteen ook geregistreerd aan de hand van hun identiteitskaart: zo is er geen enkele twijfel of iemand al dan niet is langsgeweest. Ook leggen we vast welk vaccin iemand heeft gekregen.

Ronny Ryckewaert

  - Vaccinatiemedewerker Eerstelijnszone Oostende-Bredene

Aanstekelijk enthousiasme

Ronny’s aanstekelijke enthousiasme laat er geen twijfel over bestaan: hij is absoluut heel blij dat hij de stap naar Nestor heeft gezet. “Ik wou koste wat het kost mijn maatschappelijk steentje bijdragen”, knikt hij. “Hoe sneller die hele coronatoestand van de baan is, hoe beter toch! Het financiële extraatje dat ik hieraan overhoud, is uiteraard ook leuk meegenomen. En tot slot is dit voor mij een buitenkans om weer wat meer onder de mensen te zijn en voormalige collega’s terug te zien. Sociaal contact is in deze tijden meer dan ooit belangrijk, niet? Andere oud-verpleegkundigen die zich in mijn verhaal herkennen, moeten dan ook niet aarzelen om zich op hun beurt bij Nestor in te schrijven. Het zijn daar allemaal heel vriendelijke mensen en je wordt goed opgevolgd!”