Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.

Vrijwel alle sectoren op de arbeidsmarkt lijden tegenwoordig onder een grote krapte. Ook bekende retailketens ondervinden steeds vaker grote problemen om geschikt winkelpersoneel te vinden. Outdoorspecialist A.S.Adventure schakelde de voorbije zomer voor het eerst de diensten van Nestor in. Kort daarna ging Els (53) aan de slag in de A.S.Adventure-vestiging in Harelbeke.


Els
Guillemyn heeft een masterdiploma geschiedenis en gaf 32 jaar les, op een aantal scholen in het Kortrijkse. Altijd met heel veel plezier. Maar in de loop van vorig schooljaar voelde ze duidelijk aan dat ze stilaan toe was aan iets anders. "Door de coronaperikelen en het langdurige afstandsonderwijs raakte ik het contact met mijn leerlingen wat kwijt", vertelt ze. "Ik besefte dat ik nood had aan een job waarin ik meer voor andere mensen kon betekenen. En dus besloot ik na lang wikken en wegen om eind juni loopbaanonderbreking aan te vragen."

Els Guillemyn
- Winkelmedewerkster bij AS Adventure

Perfecte combinatie met zelfstandig bijberoep

Na een deugddoende vakantie begon Els uit te kijken naar een nieuwe baan: "Niet veel later viel mijn oog op een vacature voor een medewerker verkoop. Toen ik liet weten dat ik interesse had, werd ik al de volgende dag gecontacteerd. Na mijn screening bij Nestor en mijn gesprek met de store manager van A.S.Adventure Harelbeke mocht ik starten. En ik voelde me meteen thuis. Ik ben dan ook super goed onthaald. Mijn collega's wisten dat ik geen verkoopervaring had, maar merkten al snel dat ik goed met de klanten kon omgaan en dat het werk mij bovendien heel veel deugd deed."


Sinds eind augustus is Els 3 dagen per week bij A.S.Adventure aan het werk: "Ik mocht zelf kiezen hoe vaak ik wou komen. Ik ben sinds kort ook zelfstandig in bijberoep als imagoconsulente, ik geef mensen kleur- en stijladvies. Ik heb daar twee jaar geleden een avondopleiding voor gevolgd. Het is dus een prima aanvulling bij mijn takenpakket in de winkel. Ja, ik zie alleen maar voordelen aan mijn nieuwe professionele situatie!"

Ik mocht zelf kiezen hoe vaak ik wou komen. Ik ben sinds kort ook zelfstandig in bijberoep als imagoconsulente, ik geef mensen kleur- en stijladvies. Het is dus een prima aanvulling bij mijn takenpakket in de winkel. Ja, ik zie alleen maar voordelen aan mijn nieuwe professionele situatie!
Els As Adventure

Els Guillemyn

  - Winkelmedewerkster bij AS Adventure

Els_AsAdventure

Alles beter dan vastroesten

En hoe gaat haar omgeving om met haar radicale carrièreswitch? Zeer goed, zo blijkt: "Iedereen die me een beetje kent, wist dat ik ooit eens iets rond mode en kledij wou doen. Mensen het vertrouwen geven dat ze er goed uitzien en er echt wel mogen zijn, dat is wat me tegenwoordig drijft. Ik kan er intens van genieten om mensen te zien buitenwandelen met een mooie combinatie die ik voor hen heb gevonden. En ik vind het super dat ik de vrijheid krijg om bepaalde zaken op mijn manier aan te pakken. Zo heb ik bijvoorbeeld de mutsenwand in de winkel in elkaar mogen steken. Maar Ik heb er anderzijds geen moeite mee om taken te doen die me wat minder liggen, zoals stofzuigen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Ook kassawerk - waarmee ik totaal niet vertrouwd was - lukt intussen heel aardig."

Dus wat Els betreft, is het een aanrader om op latere leeftijd nog eens van job te veranderen? "Zeker! Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen na een tijdje helemaal vastzitten in hun job. Terwijl een nieuwe omgeving net erg verfrissend kan werken. En omgekeerd heb je als oudere werknemer ook je werkgever veel te bieden: doordat je de bagage van je vorige werkervaringen meeneemt, kijk je anders tegen de zaken aan dan iemand die nog maar net komt piepen."

Tess Vandelanotte
- HR Officer bij AS Adventure
In de verkoop is er tegenwoordig een ware 'war for talent'. Alle winkelketens lijken zowat in dezelfde vijver te vissen. Onze geijkte wervingskanalen drogen op en dus moeten we op zoek naar alternatieven. Zo hebben we onlangs ook Nestor ontdekt.
Tess Vandelanotte Retail Concepts

Tess Vandelanotte

  - HR Officer bij AS Adventure

War for talent in retail

Tess Vandelanotte is als HR Officer bij moederbedrijf Retail Concepts verantwoordelijk voor de werving en selectie van het winkelpersoneel bij A.S.Adventure en van Juttu, een multibrandstore met focus op fashion, food, home en deco: "In de verkoop is er tegenwoordig een ware 'war for talent'. Alle winkelketens lijken zowat in dezelfde vijver te vissen. Onze geijkte wervingskanalen drogen op en dus moeten we op zoek naar alternatieven. Zo hebben we onlangs ook Nestor ontdekt. We hadden al snel door dat een interimbureau gespecialiseerd in 50-plussers en gepensioneerden voor ons een bijzonder interessante partner is. Els is de eerste medewerkster die we via Nestor hebben gevonden en zij is zonder meer een schot in de roos. Wij hebben in de eerste plaats nood aan mensen die flexibel inzetbaar zijn en er geen graten in zien om af en toe in het weekend te werken. Het is een feit dat oudere werknemers daar doorgaans meer voor openstaan dan jongeren, die vaak nog met de zorg voor hun gezin zitten. Een ander onmiskenbaar pluspunt van Nestors is hun grote maturiteit: je merkt meteen het verschil en dat is voor ons erg belangrijk."

Retail Concepts kijkt er dan ook naar uit om in de toekomst nog meer Nestors op de werkvloer te zien verschijnen. Tess Vandelanotte: "De leeftijd van een kandidaat is voor ons totaal geen issue. Els is 53 maar actieve zestigers zijn even welkom. Het enige wat ons interesseert, is dat mensen een goede werkethiek hebben, de juiste waarden en normen uitstralen en een passie hebben voor het outdoor- of fashion-gebeuren. Op bepaalde afdelingen, zoals travel en wintersport, is een beetje technische kennis leuk meegenomen, om het nodige advies te kunnen geven. En tot slot willen we graag een medewerkersbestand dat een weerspiegeling is van de samenleving. Zeker nu levenslang leren meer en meer de realiteit is, horen oudere mensen er voor ons absoluut helemaal bij."