Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.

Storm is een van de grootste Belgische projectontwikkelaars van windturbines. Momenteel heeft het bedrijf er een 50-tal in dienst, verspreid over heel Vlaanderen, van Kortrijk tot Maasmechelen. Acht Nestors waken er mee over dat de exploitatie van de windparken op elk moment in alle veiligheid verloopt.



"Met de 49 windturbines die momenteel al operationeel zijn, voorzien we in het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 116.000 gezinnen", steekt Hans Vannoppen, Operations Adviser bij Storm, van wal. "Ons vaste team telt zo'n 50 medewerkers, verdeeld over projectontwikkeling, constructie, het operationele werk en de ondersteunende diensten. Wij zoeken geschikte locaties, bouwen de turbines en baten ze dan uit. Zelf zorg ik er samen met mijn collega's bij Operations voor dat onze windmolens zoveel mogelijk draaien en dat eventuele problemen snel opgelost geraken."

Storm 04 26 10 26 DSC00891
We zochten mensen met een zekere maturiteit en veel verantwoordelijkheidszin, logisch dat we met Nestor in zee zijn gegaan.

Hans Vannoppen

  - Operations Adviser bij Storm

Vorst op komst? IJsalarm!



Een van die mogelijke problemen, met name in de winter, is ijsvorming op de rotorbladen. Als dat gebeurt, valt een turbine automatisch uit. Weggeslingerd ijs kan namelijk een groot gevaar betekenen voor het verkeer en de gebouwen in de omgeving. "Daarom hebben wij een team van Ice-Watchers samengesteld", vervolgt Hans. "Als de weersomstandigheden daarom vragen, doen zij een toer langs de windturbines in hun regio, om ter plaatse na te gaan of wij de installatie in alle veiligheid van op afstand kunnen heropstarten. Aangezien dit verschijnsel zich maar een beperkt aantal dagen per jaar voordoet, leek het ons logisch om daar tijdelijke krachten voor in te zetten. En omdat we mensen zochten met een zekere maturiteit en veel verantwoordelijkheidszin, besloten we met Nestor in zee te gaan."

Hans Vannoppen
- Operations Adviser bij Storm

Vijf jaar later zijn acht Nestors sporadisch bij Storm aan de slag. Jacques Meekers (67) waakt sinds 2021 over vijf turbines in de regio Genk-Maasmechelen. "Ik was meer dan 40 jaar actief in de autobranche", vertelt hij. "Ik stond aan het hoofd van drie autobedrijven en twee carrosseriebedrijven. Op mijn 65ste besloot ik met pensioen te gaan en mijn ondernemingen over te dragen aan mijn zoon. Maar na een paar maanden niets doen begon het toch weer te kriebelen. Ik wou graag weer wat om handen hebben, maar wel niet de hele tijd en op mijn voorwaarden. Op aanraden van een kennis heb ik een account bij Nestor aangemaakt. Zo zag ik de vacature bij Storm. Die sprak me meteen heel erg aan."

Langdurige samenwerking



Na een dag opleiding kon Jacques effectief als Ice-Watcher aan de slag: "Deze job brengt alles wat ik ervan had verwacht. De windturbines van Storm bevinden zich doorgaans op mooie, vrij afgelegen locaties. Ik ben graag in de natuur, ik doe deze job in alle vrijheid, zonder druk van klanten of leveranciers … Ja, deze nieuwe uitdaging is voor mij ideaal."

Ook Hans Vannoppen is erg tevreden over de gang van zaken: "Jacques en zijn collega-Nestors leveren prima werk. Zij zijn onze ogen en oren op de site. Ze moeten goed kunnen inschatten of een bepaalde situatie al of niet veiligheidsrisico's inhoudt. Het helpt dus wel als ze wat technische kennis bezitten en enigszins begrijpen hoe windturbines functioneren. We willen met onze Ice-Watchers ook echt een langdurige samenwerking aangaan. Het zou voor ons geen werkbare situatie zijn om voortdurend nieuwe mensen te moeten inschakelen. Studenten zijn voor ons geen optie omdat onze Ice-Watchers zich vlot op het afgesproken moment vrij moeten kunnen maken. Flexibiliteit is voor ons cruciaal."

Ik amuseer me, dus waarom zou ik stoppen? Als mensen van mijn generatie zich in mijn verhaal herkennen, kan ik alleen maar aanraden om de vacaturebank van Nestor eens goed te bekijken.

Jacques Meekers

  - Ice-Watcher bij Storm

Jacques Meekers
- Ice-Watcher bij Storm

Veel opportuniteiten



Hoe verloopt het contact dan in de praktijk? "Zodra de temperaturen richting vriespunt beginnen te zakken, weet ik dat we een telefoontje mag verwachten met de vraag om me stand-by te houden", legt Jacques uit. "Als 's ochtends blijkt dat het effectief serieus heeft gevroren, rij ik langs voor een visuele controle van de windturbines. Daarna vul ik via een app in hoeveel uren ik heb gewerkt en welke afstand ik heb afgelegd. Zo kan Nestor mij correct uitbetalen. Als ik niet moet uitrukken omdat het weer beter meevalt dan verwacht, krijg ik ook daar een billijke vergoeding voor. Als ik me niet kan vrijmaken, neemt een collega uit een naburige regio het van me over."

Zo wil Jacques met veel plezier nog wel een aantal jaren blijven doorgaan: "Ik amuseer me, dus waarom zou ik stoppen? Als mensen van mijn generatie zich in mijn verhaal herkennen, kan ik alleen maar aanraden om de vacaturebank van Nestor eens goed te bekijken. Iedereen die nog wat wil blijven werken, vindt er zeker een opportuniteit die hem of haar op het lijf is geschreven."

Wind in de zeilen



Storm blijft intussen gestaag nieuwe windturbines bouwen. Hans Vannoppen: "Het ziet ernaar uit dat we in de toekomst nog flink wat nieuwe Nestors nodig zullen hebben. Want dit is voor onze bedrijfszekerheid echt een heel belangrijke functie. Hoe sneller de Ice-Watcher ter plaatse is, hoe vlugger we een uitgevallen windturbine kunnen heropstarten en hoe minder productieverlies we dus lijden."