Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.


In het artikel wordt besproken hoe de CD&V in het Vlaams Parlement wil zorgen dat meer mensen langer aan het werk blijven. Nicolas Moerman, zaakvoerder van Nestor, deelt zijn mening over enkele van de voorgestelde maatregelen:


1. Maandelijkse RSZ-korting tot 500 euro


Nicolas Moerman benadrukt dat het voorstel van CD&V om werkgevers met 60-plussers op de loonlijst een maandelijkse RSZ-korting te geven, in principe lovenswaardig is vanwege de intentie om de loonkosten voor werkgevers te verlagen. Echter wijst hij erop dat de huidige arbeidsmarkt al te maken heeft met schaarste aan arbeidskrachten, en daarom zal het effect van deze korting waarschijnlijk beperkt zijn. Bovendien merkt hij op dat de RSZ-korting al eerder is vernauwd tot alleen 60-plussers, dit omwille van de dure kostprijs.


2. Betrapte bedrijven verliezen hun subsidies


CD&V stelt voor dat bedrijven die betrapt worden op leeftijdsdiscriminatie hun Vlaamse subsidies en overheidssteun verliezen. Moerman en Jan Denys geloven echter dat dit vooral een symbolische maatregel is en dat weinig grote bedrijven tegen de lamp zullen lopen. Ze wijzen erop dat discriminatie al stevig wordt bestraft volgens de huidige sociale wetgeving.


3. Minimumuitkering en loon cumuleren


CD&V wil de cumul van inkomensgarantie-uitkering en deeltijds loon verruimen, vooral voor 55-plussers die terugkeren naar de arbeidsmarkt. Moerman en Denys zijn positiever over dit voorstel en zien het als een kans om oudere mensen te ondersteunen bij hun terugkeer naar de arbeidsmarkt.


4. Bruggepensioneerden achter de veren zitten


CD&V wil SWT'ers (vroegere bruggepensioneerden) meer betrekken bij de arbeidsmarkt door hen opleidingen, vorming en passende vacatures aan te bieden. Moerman tempert de verwachtingen en wijst erop dat het huidige systeem SWT'ers in een comfortabele positie plaatst, en de VDAB wellicht niet krachtig genoeg is om hen actiever te maken.


Het volledige artikel lezen?

©️ Het Laatste Nieuws