Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.

Het aantal flexi-jobs in België is in het derde kwartaal van 2024 met 19% gestegen tot 181.727. Vooral gepensioneerden kiezen steeds vaker voor een flexi-job, met een toename van 56% op jaarbasis. Dit is mede te verklaren door het feit dat het inkomensplafond van 12.000 euro niet geldt voor hen.

Nicolas Moerman, medeoprichter van uitzendkantoor Nestor, ziet een groeiende vraag naar gepensioneerde flexi-werkers. Volgens hem zijn zij een interessante groep voor werkgevers omdat ze inzetbaar zijn tijdens de week, wanneer studenten en reguliere werknemers niet beschikbaar zijn. Tegelijkertijd bieden flexi-jobs gepensioneerden de kans om actief te blijven, sociaal contact te behouden en zich gewaardeerd te voelen.

Wij zien de vraag naar gepensioneerde flexi-werkers jaar na jaar stijgen. Ze zijn ook tijdens de week inzetbaar, terwijl studenten dan op de schoolbanken zitten en mensen met een vaste baan naar hun reguliere job moeten.
Nicolas

Nicolas Moerman

  - Zaakvoerder

Horeca en handel blijven de grootste sectoren voor flexi-jobs


Flexi-jobs, die in 2015 enkel voor de horeca bestonden, zijn inmiddels uitgebreid naar meer dan twintig sectoren. De federale regering wil dit systeem verder openstellen voor alle sectoren en het inkomensplafond verhogen naar 18.000 euro, aangezien drie op de vier werkgevers die nog geen flexi-jobs mogen aanbieden, hier vragende partij voor zijn.


De horeca blijft de grootste sector voor flexi-jobs, maar de groei stagneert (+0,6%). De handel volgt op de tweede plaats met een sterke stijging (+17%). Sinds april 2024 kunnen ook onderwijs en kinderopvang flexi-jobbers inzetten, al blijft dit beperkt. Andere recent toegevoegde sectoren, zoals vervoer, logistiek, begrafenisondernemers en garages, tonen al meer groei.

© De Standaard

Simoens, K. (2025, 11 maart). Gepensioneerden klussen liever nog wat bij: flexi-jobs almaar populairder in ons land. De Standaard.