Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.

Uit een recent onderzoek door Nestor, het grootste uitzendkantoor voor gepensioneerden en zestigplussers in de Benelux, blijkt dat 9 op de 10 werkende gepensioneerden in Vlaanderen een speciaal statuut willen. Dit statuut, vergelijkbaar met dat van studenten, zou voordelige belastingvoorwaarden en eenvoudiger administratieve processen met zich meebrengen. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een enquête onder 1.044 werkende gepensioneerden.


Opvallende bevindingen


Fiscale voordelen: 83,5% van de werkende gepensioneerden wil minder belast worden op hun bijverdiensten.

Mentaal welzijn: Werken maakt 79% van de respondenten gelukkiger.

Deeltijds pensioen: 54% verkiest een combinatie van halftijds pensioen en deeltijds werken boven volledig pensioen.


Verplicht pensioen


Bijna één op de drie (ongeveer 31%) moest verplicht met pensioen, terwijl 35,3% vond dat het pensioen te vroeg kwam. Meer dan de helft van de bevraagden (53,8%) gaf aan dat ze liever niet voltijds met pensioen waren gegaan. In plaats daarvan hadden ze de voorkeur gegeven aan een combinatie van halftijds pensioen en deeltijds werken hebben verkozen.

Ook Stijn Baert, professor Arbeidseconomie aan de UGent, heeft de bevraging ingekeken en deed eerder al onderzoek naar de impact van het pensioen. Daar kwam volgend voorstel uit voort:

De wil om op pensioen te gaan neemt sterk toe wanneer de partner afzwaait. Vanuit de UGent deden we daarom eerder al het voorstel om partners pensioenrechten te laten uitwisselen. Zo kan de oudere partner met goesting wat langer doorgaan en de jongere wat sneller stoppen. Resultaat: minder mensen die tegen hun zin met pensioen moeten en minder mensen die tegen hun zin langer door moeten gaan." 
Stijn baert

Stijn Baert

  - Professor Arbeidseconomie aan de Ugent

Werken moet lonen


In de aanloop naar de verkiezingen stellen veel politieke partijen dat werken moet lonen. Gepensioneerden zijn het eens met die stelling, maar vinden dat dat momenteel nog niet het geval is. Een meerderheid (83,5%) vindt dat bijverdiensten tijdens het pensioen minder belast moeten worden. Zij menen dat ze al genoeg belasting hebben betaald en dat hun pensioen vaak onvoldoende is om rond te komen. Een lagere belastingdruk zou hen bovendien meer motiveren om te blijven werken, wat kan bijdragen aan het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt.


Een niet verrassende 90,6% van de werkende gepensioneerden steunt daarom de invoering van een apart statuut voor werkende gepensioneerden. De belangrijkste reden hiervoor is een voordeligere fiscaliteit (78,3%), gevolgd door een vereenvoudigde administratie (40,2%) om volledig in orde te zijn. Daarnaast kan een speciaal statuut voor duidelijkere regels op de werkvloer zorgen (28,3%), zoals het bepalen van functie, loon, contracten, werkschema’s.

DSC03990

Positieve impact op gezondheid


Naast de financiële voordelen benadrukken gepensioneerden ook de positieve invloed van werken op hun gezondheid. Van de werkende gepensioneerden zegt 79% dat werken een positieve impact heeft op hun mentale welzijn, en 57,8% voelt zich er ook fysiek beter door. Het is duidelijk dat veel gepensioneerden graag actief willen blijven en dat ze vinden dat er behoefte is aan een aangepast systeem dat hen hierin ondersteunt.

Het idee dat vijftigers en zestigers tijdens hun actieve loopbaan alleen nog maar aftellen tot de dag dat ze op pensioen kunnen gaan, is achterhaald. Onze studie toont duidelijk aan dat wie aan de slag kan blijven na z’n pensioen zich gelukkiger voelt dan hun leeftijdsgenoten die niet meer werken. Daarvoor zien we verschillende redenen. Door te blijven werken, beschikken gepensioneerden over meer middelen om hun levensstandaard te kunnen aanhouden. Daarnaast vinden ze het ook belangrijk om zich nuttig en maatschappelijk relevant te voelen en speelt het sociale aspect op de werkvloer een grote rol.
Nicolas

Nicolas

  - Zaakvoerder Nestor

©Trends

Lees het volledige artikel via onderstaande knop!