Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.

Verkopen is een kunst. En kunst verkopen vraagt nog net dat tikkeltje meer. Marc en Charlotte, zaakvoerders van kunstgalerij Down to Art in hartje Gent, wilden heel graag een flexibele kracht om hen op drukke dagen te assisteren, maar vonden helaas niemand met de gewenste kwaliteiten. Nestor to the rescue! Vrijwel onmiddellijk bleek Pol de ontbrekende schakel waar Marc en Charlotte al die tijd naar op zoek waren.


Kunstgalerij Down to Art uit Gent bestaat al sinds 2001 maar kende vooral de jongste jaren een explosieve groei. Het werd voor zaakvoerders Marc De Corte en Charlotte Vander Haeghen almaar moeilijker om de zaak nog langer met hun tweetjes te runnen. “We probeerden een aantal studenten uit om ons sporadisch in de galerij te assisteren, maar dat was nooit een groot succes”, vertelt Charlotte. “Om hier vlot te kunnen meedraaien, moet je toch wel een aantal specifieke troeven bezitten. Je moet goed thuis zijn in actuele figuratieve kunst en er vlot en bezielend over kunnen praten. Je moet een zekere rust uitstralen en onze klanten (het merendeel is zelf 50-plusser) vertrouwen inboezemen. Je moet vrij zijn in het weekend, wat voor jongere mensen met een gezin vaak een probleem is. En je moet uiteraard passen bij de stijl van het huis. Als je dat allemaal op een rijtje zet, kom je automatisch uit bij iemand met een wat ouder profiel.”


Pol Dewaele
- Verkoper
Het perfecte plaatje


Het was uiteindelijk een klant van Down to Art, een rijpe zestiger die zelf geregeld bijklust in een retailketen, die Marc en Charlotte op het spoor van Nestor zette. “En de eerste kandidaat die zich kwam presenteren, was meteen een schot in de roos”, lacht Charlotte. “Ik had me voorgenomen om niet te snel toe te happen. Maar Pol beantwoordde zo perfect aan het plaatje in ons hoofd dat ik al na een paar minuten vroeg wanneer hij kon beginnen. Pol is gewoon een aangename man die veel weet, vlot meertalig is en verzorgd overkomt. Kortom, echt wat we zochten. Nestor zat er dus al met de eerste kandidaat boenk op.”

Welke taken Pol hier vervult? Eigenlijk exact wat Marc en ik doen: de mensen ontvangen en uitleg geven over de kunstenaars en hun werk. En liefst af en toe ook wat verkopen! (lacht) Ik heb Pol voor zijn eerste werkdag een kleine opleiding gegeven, maar heb hem wel meteen duidelijk gemaakt dat het absoluut de bedoeling was dat hij het verhaal op zijn eigen manier bracht. En hij doet dat ook echt goed, heel gezellig en enthousiast.

Charlotte

  - Zaakvoerder Down to Art

Uitkijken naar het weekend


Tijd om Pol er eens bij te halen! En het is helemaal niet moeilijk om te begrijpen waarom hij op Marc en Charlotte zo’n voortreffelijke eerste indruk maakte. Pol Dewaele is 72, maar dat zou je hem echt niet nageven. Hij oogt enorm energiek en is een heuse spraakwaterval: “Ik ben tolk van opleiding maar had 30 jaar lang mijn eigen PR-bureau. Drie jaar geleden ging ik met pensioen, maar ik wist van de eerste dag dat ik toch nog een beetje professioneel actief wou blijven. Veel leeftijdsgenoten hebben misschien voldoende aan hun tuin, maar voor mij zou dat niet werken. Ook al heb ik heel wat hobby’s en doe ik aan vrijwilligerswerk, ik wou toch graag ook nog wat druk op de ketel, een concreet doel om voor te gaan. En dus schreef ik me in bij Nestor, in de hoop dat er nog een mooie uitdaging op mijn pad zou komen.”


Toen Pol hoorde van de opportuniteit bij Down to Art wist hij meteen dat hij die mooie uitdaging had gevonden: “Kunst is echt wel mijn wereld. Ik ben zes jaar naar de academie geweest en teken en schilder ook zelf. Ik ga ook om de twee jaar naar de Biënnale van Venetië en bezoek veel tentoonstellingen. Ik ben dan ook heel blij dat ik Marc en Charlotte heb kunnen overtuigen van mijn capaciteiten. Ook al zijn mijn dagen goed gevuld, toch kijk ik altijd weer uit naar het weekend, want dan mag ik hier komen werken. In principe ben ik hier één middag op post, vijf uur lang. Maar er zijn ook al weken met twee werkdagen geweest. Marc en Charlotte weten dat ik daar heel flexibel in ben.”


Aangename verplichting


Eigenlijk voelt het voor Pol nauwelijks aan als werk: “Ik noem het graag ‘een aangename verplichting’ (lacht). Mijn takenpakket gaat trouwens verder dan de contacten met de potentiële klanten. Ik zet ook koffie voor de bezoekers, sla al eens een dweiltje als de vloer er wat vuil bijligt, vervang kapotte spots … Ik doe dat allemaal met evenveel plezier. Meer zelfs: ik zou het eigenlijk bijna niet meer kunnen missen. En ik vind het persoonlijk heel leuk om nog in het commerciële circuit te kunnen meedraaien. Ik praat hier met mensen die ik anders nooit zou ontmoeten. Ik vind dat absoluut verrijkend.”


Omgekeerd hoopt Charlotte dan weer dat Pol nog lang als flexi-jobber beschikbaar zal blijven: “Nog een groot pluspunt is zijn verleden in de communicatiesector. Zo heeft hij ons al een paar keer goed geholpen om de media te halen. Half Gent lijkt hem bovendien te kennen, dat is voor ons echt heel handig. Kortom, Pol is op alle vlakken een heel sterke aanwinst. Voor dit soort werk is een wat hogere leeftijd trouwens helemaal geen probleem, maar integendeel net een duidelijke toegevoegde waarde. Zo heeft hij door zijn rijke professionele en levenservaring vaak een verfrissende kijk op bepaalde zaken. Er is echt zoveel dat jongere generaties van oudere collega’s kunnen leren! ”

Ik ben een echte kunstliefhebber dus de job bij Down To Art is ideaal voor mij.
Down To Art2034

Pol Dewaele

  - Verkoper bij Down to Art

Doen wat je graag doet


Het laatste woord is voor Pol: heeft hij nog wat goede raad in petto voor (bijna-)gepensioneerden die dit lezen? “Wel, probeer vooral fysiek én mentaal in beweging te blijven. Blijf lezen, blijf geïnteresseerd in de wereld om je heen, zorg dat je niet verstart. Maak plannen voor volgende week, volgende maand, volgend jaar. Kortom, zoek een bezigheid die nog zin geeft aan je leven. En wil je graag nog werken, ga er dan voor!”