Je browser is verouderd.
Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en een betere ervaring op het web en op deze website.

In mei 2021 opende pal naast Plopsaland De Panne het viersterren superior Plopsa Hotel de deuren. Sindsdien kunnen de fans van Samson & Marie, K3 en Piet Piraat dag én nacht genieten van hun favoriete Studio 100-held. Alleen is het tegenwoordig alles behalve makkelijk om valabel horecapersoneel te vinden. Hotelmanager Ferry Damen is dan ook heel blij dat Nestor hem daar actief bij ondersteunt.Leeftijd speelt geen rolHet Plopsa Hotel in De Panne maakt deel uit van de Plopsa Group, dat zelf een aftakking is van Studio 100. "In onze 117 kamers en suites kunnen meer dan 500 gasten overnachten, verduidelijkt hotelmanager Ferry Damen. "We hebben dus veel handen nodig om al die mensen een onvergetelijk verblijf te bezorgen. Omdat het hotel onderhevig is aan seizoensschommelingen, vullen wij ons vaste personeelsbestand steevast aan met tijdelijke medewerkers. Alleen ondervinden we dat sinds de coronacrisis nogal wat mensen de horeca definitief verlaten hebben. Heel wat vacatures blijken moeilijker dan ooit in te vullen. Zo groeide de idee om via Nestor ook eens de groep van oudere werknemers en gepensioneerden aan te boren.""Wij zijn er heilig van overtuigd dat veel senioren nog heel wat in hun mars hebben", vervolgt Ferry. "Van de gepensioneerden die bij Nestor ingeschreven staan, weten we alvast dat ze nog heel graag willen werken. Bovendien hebben ze vaak meer dan 40 jaar ervaring en stralen ze algemeen veel maturiteit uit. Wat dat betreft, hebben ze toch wel een streepje voor op studenten. Daarnaast zijn ze gewoon ook veel flexibeler inzetbaar. Ze hebben nu eenmaal veel minder andere verplichtingen. En zowel in het Plopsa Hotel als het Park zijn er tal van functies die senioren even goed kunnen vervullen als jongere krachten. Van attractiebediende tot onthaal, ticketing, begeleiding van de figuren en food & beverage: stuk voor stuk zijn dat jobs waarbij leeftijd in principe geen enkele rol speelt."

DSC08295 Plopsaland Case

Ogen en oren openhoudenRonald De Smet (73) was 40 jaar als lijnpiloot in alle hoeken van de wereld aan de slag. Sinds het najaar van 2021 werkt hij 1 tot 3 dagen per week als nachtwaker in het Plopsa Hotel. "Wakker blijven is alvast geen probleem", lacht hij. "Ik heb in mijn leven talloze nachten doorgebracht terwijl ik 40.000 voet hoog boven de oceaan vloog. Mijn werkdagen lopen tegenwoordig van 23 - 22 in het zomerseizoen - tot 7 uur. Mijn takenpakket is heel divers. In de eerste plaats beman ik de nachtreceptie. Gasten die 's nachts hulp nodig hebben, komen bij mij terecht. Het gebeurt bijvoorbeeld dat een kindje plots ziek wordt en medicatie nodig heeft. Of dat het er op een kamer iets te luid aan toegaat. Dan is het aan mij om op een rustige en diplomatische manier een oplossing te vinden. Voor elke mogelijke situatie zijn er procedures opgesteld. Ik weet exact wat mij te doen staat. En in geval van nood kan ik altijd de directie of een collega bellen."

Ronald De Smet
- Nachtwaker in Plopsaland

Na middernacht doet Ronald zijn ronde door het hotel, het Park en de camping: "Ik controleer of alle deuren wel degelijk gesloten zijn, of er nergens nog licht brandt, of er geen abnormale bewegingen zijn … Daarna doe ik nog wat administratief werk: ik zorg bijvoorbeeld dat de tickets klaarliggen voor de gasten die de volgende dag arriveren. De meeste nachten verlopen echt heel rustig. Ons publiek bestaat vooral uit gezinnen met kleine kinderen. Als ik aankom, zijn de bars en restaurants al dicht en zit vrijwel iedereen op de kamer. Het komt er dus vooral op aan om mijn ogen en oren goed open te houden en op elk moment alert te zijn."Heel fijn samenwerkenHoe is Ronald na een lange en vruchtbare carrière bij Nestor beland? "Na mijn pensioen heb ik eerst een paar jaar helemaal niets gedaan", vertelt hij. "Tot ik op een dag tot de conclusie kwam dat stilzitten eigenlijk helemaal niets voor mij is. Acht jaar geleden had ik nooit kunnen denken dat ik vandaag dit werk zou doen. Maar voor mensen zoals ik, die niet goed weten hoe ze hun dagen verder nog op een zinvolle manier kunnen doorbrengen, is een flexi-job zonder twijfel een absolute aanrader. Ja, ik zie alleen maar voordelen aan mijn huidige situatie. Nestor helpt mij om makkelijker fysiek en mentaal fit te blijven en tegelijk geeft het mij een fijn gevoel om te weten dat ik nog iets voor de maatschappij kan betekenen."

Ik geef als het ware mijn sleutelbos af. Ik moet dus heel zeker kunnen weten dat ik die persoon voor de volle 100% kan vertrouwen.

Ferry Damen

  - Hotelmanager bij Plopsaland

Ferry Damen is zich ervan bewust dat het niet aan iedereen gegeven is om als nachtwaker te werken. Bovendien gaat het om een job met veel verantwoordelijkheid. "Ik geef als het ware mijn sleutelbos af", knikt hij. "Ik moet dus heel zeker kunnen weten dat ik die persoon voor de volle 100% kan vertrouwen. Dat is allemaal niet zo vanzelfsprekend. En toch heeft Nestor in een mum van tijd een aantal heel goede kandidaten gevonden, met wie ik onmiddellijk een klik had. Op die manier is het natuurlijk heel fijn samenwerken."